Posts

Showing posts from January 9, 2011

Η μαγεία στην 5η εποχή, 3ο μέρος, (είναι μια τεράστια ανάρτηση)

Μια σύντομη εισαγωγή.

Αρκετά χρόνια πίσω, το 1991 (να λείπουν τα σχόλια…) , έπεσε στα χέρια μου το DnD Box set. Το κουτί είχε ένα τρομακτικό κόκκινο δράκο ο οποίος έφτυνε την φωτιά του σε λίγους-κακόμοιρους ήρωες. Είχα ήδη κατά νου ότι θα μπορούσα να υποδυθώ έναν ιππότη, ένα κλέφτη, ένα πολεμιστή αλλά ποτέ μου έναν μάγο. Η μαγεία πάντα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Είτε αυτή ήταν arcane or divine. Στην 1η και 2η έκδοση του DnD οι μάγοι ήταν απλά @#@$#$%$# ιδιαίτερα αν ξεπερνούσαν ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Αυτό ήταν ένα γεγονός που κράτησε περίπου για 16 χρόνια (1984 1η έκδοση μέχρι 1999 τέλος της 2ης έκδοσης). Στο προοίμιο της 3ης έκδοσης το 2000 έγιναν πολλές προσπάθειες να εξομαλυνθούν οι τρομακτικές διαφορές ανάμεσα στους χρήστες της μαγείας και τα υπόλοιπα classes. Ο Monte Cook προσπάθησε αρκετά, αφαιρώντας και ελαττώνοντας την δύναμη της μαγείας αλλά και πάλι οι διαφορές ήταν πολλές. Το 2008 η 4η έκδοση εμφανίστηκε και ουσιαστικά ισοπέδωσε την μαγεία. Οι μάγοι πλέον ανή…

Σκέψεις/σχόλια/φιλοσοφια για την μαγεία.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να περάσουμε και την χρήση της μαγείας από το μικροσκόπιο. Από ότι φαίνεται θα χυθεί πολύ μελάνι για αυτήν την ανάρτηση. Σκέψεις/σχόλια/φιλοσοφία για την χρήση αλλά και για την ίδια την μαγεία.

By Margo

1.Ποτε δε μου αρεζε το memorization οποτε χαιρομαι που το ξεφορτωθήκαμε.
2. Η μαγεία ως "τέχνη" θα έπρεπε να είναι όχι μόνο γνώση και ανακάλυψη αλλά και δημιουργία (Ας δώσουμε και νόημα σε αυτήν την ρημάδα τη λεξη spell-craft). Οπότε ίσως θα είχε ενδιαφέρον να βρούμε κανόνες για να φτιάξουμε spells.
3. Είναι ωραίο που σχετίζονται τα spells με το spellcraft αλλά μήπως αφήνουμε από έξω το knowledge arcane? θα ήταν ενδιαφέρον να διαφοροποιείται ίσως το skill ανάλογα με το class.
4. Οταν οι μάγοι γίνονται πολύ δυνατοί είναι ώρα στον κόσμο να γενηθεί το spell resistance :PP αλά second edition

Η δικιά μου γνώμη είναι σύμφωνη με την τα παραπάνω αλλά με μερικές αμφιβολίες:

1. Τέρμα η βαρετή απομνημόνευση της μαγείας!!!

2. Ο λόγος που άφησα τα knowledge (arcane/religion) έξ…

Μαγεία στην 5η εποχή. Μέρος 2ο

Και φυσικά ήρθε η ώρα για τους sorcerers/bards και γενικότερα όλους τους άλλους spontaneous casters. Πριν προχωρήσουμε σε μια λεπτομερείς ανάλυση θα ήθελα να τονίσω κάποια ιδιαίτερα σημεία. Ενώ οι βάρδοι είναι αρκετοί στον κόσμο του σμαραγδιού από την άλλη οι sorcerers είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Σε κάθε γενιά όλο και λιγότερα πλάσματα με μαγικές ικανότητες γεννιούνται. Για παράδειγμα σε όλοι την επικράτεια της κοιλάδας του Σαν, στην μεσοθάλασσα και στην νότια αυτοκρατορία του Αρντεέ (η άλλοτε empire of the sun and the moon) και συμπεριλαμβανομένου την νέα αυτοκρατορία των ορκς, των νάνων, γνωμικών και χόμπιτς υπάρχει μόνο ένας/μια και φυσικά δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Πλέον στο σμαράγδι υπάρχει ένας/μια sorcerer ανά 2m πληθυσμού. Η γνώση του απλού λαού είναι ότι υπάρχει κάπου μακριά μια πόλη με το όνομα Bael Daernus. Οι φήμες λένε ότι εκεί κατοικούν οι τελευταίοι του είδους. Η πόλη αυτή βρίσκεται στα dead lands , στο μέρος στο οποίο ήταν φυλακισμένος ο σκοτεινός άρχοντας για μια χι…

Μαγεία στην 5η εποχή.

Η έλευση της νέας εποχής έφερε μαζί της και τις ριζικές αλλαγές στο σύστημα της μαγείας. Πέρα από τον κλασσικό διαχωρισμό σε arcane and divine γίνεται ακόμα ένας σημαντικός διαχωρισμός. Έτσι λοιπόν έχουμε τους χειριστές της μαγείας που πρέπει είτε να διαβάζουν/προσεύχονται για την μαγεία με αποτέλεσμα οι γνώση των ξορκιών να έρχονται από διαφορετικές πηγές αλλά και τους spontaneous casters οι οποίοι απλά διαλέγουν ποια ξόρκια θα κατέχουν. Στην 1η κατηγορία είναι οι priests, wizards και στην 2η κατηγορίας είναι ο sorcerer,bard. Σε αυτόν τον διαχωρισμό υπάγονται και οι άλλοι μη βασικοί ήρωες. Για παράδειγμα ο beguiler, dusk blade etc. Εσκεμμένα άφησα έξω από τα παραπάνω τους ranger/paladin γιατί πολύ απλά δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να κάνουν μαγεία. Πριν αρχίσετε τις διαμαρτυρίες θα σας έλεγα να περιμένετε να δείτε τις αλλαγές στις κλάσεις.

Ας ξεκινήσουμε με τους βασικούς χρήστες μαγείας: wizard and priest.

Ability score Maximum prepared spells per level

10-12 3
13-14 5
15-16 7
17…

Προσχέδιο για το Σμαράγδι 5η εποχή.

Πριν προχωρήσω στις αναρτήσεις θα ήθελα να κάνω ένα μικρό πλάνο για το τι θα ακολουθήσει:
1 Δεν θα περιγράψω τις επιμέρους λεπτομέρειες όλων των ιστοριών που παίξαμε τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι ο Άθαρ, ο ξακουστός βάρδος, έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά για το τι γίνεται στο κεντρικό σμαράγδι. Επίσης άλλη μια διασημότητα είναι ο άγγελος της γνώσης, Γουέντιν. Οι 2 μεγάλοι ήρωες γνωρίζουν τις περισσότερες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Σε κάθε ανάρτηση που θα αναφέρεται σε περιοχές του σμαραγδιού θα περιλαμβάνεται το πριν και το μετά από την άνοδο και την πτώση του σκοτεινού άρχοντα.
2 Θα περιλάβω μια ανάρτηση με τις σκέψεις της Μάρθας γύρω από την Τάλιαν, οι οποίες φυσικά ενσωματώθηκαν στην πολύχρονη ιστορία του Σμαραγδιού.
3 Σημαντικότερη αλλαγή στην 5η εποχή είναι το spell casting. Καταργώ την απομνημόνευση της μαγείας και εισαγάγω τα spell slots. Με αυτήν την αλλαγή επηρεάζονται όλοι οι spell casters χωρίς καμιά εξαίρεση.
4 Αλλαγές στις υπάρχουσες φυλές του κόσμου, εισαγωγή νέ…

2011

Άλλος ένας χρόνος μας έφυγε και ένα καινούργιος ίσως λίγο δυσκολότερος μας ήρθε. Να ευχηθώ και εγώ με την σειρά μου καλή χρονιά να έχουμε με υγεία και πολλές επιτυχίες.

Στα θέματα του αγαπημένου μας χόμπι, ο τελευταίος χρόνος ήταν αρκετά ιδιαίτερος. Αυτή του η ιδιαιτερότητα βρίσκεται στο γεγονός μιας μεγάλης προσπάθειας να τελειώσουμε ή να μπλέξουμε παλιές ιστορίες. Και φυσικά αυτές οι παλιές ιστορίες πάντα διακρίνονται από μια πικρόγλυκη αίσθηση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεις ήρωες να πεθαίνουν, να καταστρέφονται ή απλά να αποσύρονται αλλά από την άλλη σου προσφέρεται η λεγόμενη κατά μια έννοια «κάθαρση» του χαρακτήρα. Χαλαρώνεις, αναλογίζεσαι τι πρόσφερες σε κάθε ήρωα και τι πρόσφερε αυτός/η σε εσένα.

Να ευχαριστήσω λοιπόν την ομάδα μας για την προσπάθεια που κάναμε στο να ξεδιαλύνουμε αρκετές ιστορίες που είχαμε καλά απωθημένες μέσα στον εαυτό μας. Ήταν μια αρκετά δύσκολη και επίπονη προσπάθεια!!

Το 2011 μας φέρνει στην ιστορία της Δώρας και στην καλά κρυμμένη συνωμοσία των Forgott…