Myth & Magic : A short review

Καλησπέρα ταξιδιώτες του σμαραγδένιου κόσμου. 

Αυτή την φορά αποφάσισα να κάνω μια παρουσίαση ενός αδικοχαμένου συστήματος, το Myth & Magic. Η ιστορία ξεκίνησε με ένα ενθουσιώδεις kickstarter του οποίου η συνέχεια δεν ήταν και ιδιαίτερα κολακευτική. Ο συγγραφέας εξαφανίστηκε, το έκλεισε το μαγαζί χωρίς να στείλει όλα τα φυσικά βιβλία που προ πληρώθηκε κατά την διάρκεια του campaign. 



Φυσικά στο ίντερνετ το σύστημα βάφτηκε μαύρο. Πολλά σχόλια και πινελικια τα οποία δεν μας αφορούν. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με μια κυρία που είχε κάνει κάποιο artwork για το βιβλίο η οποία ούτε ήθελε να με ακούσει… πολύ πίκρα. Τέλος πάντων, το σύστημα κυκλοφόρησε κακήν κακώς και φυσικά έφτασε στα χέρια μου. Το διάβασα και σας το παρουσιαζω για χάρη της Δώρας μας και της Ανδρομέδας που δεν μας αφήνει να διαβάσουμε!! Όποιος θέλει μπορώ να του το εκτυπώσω και να το στείλω μέσω lulu πραγματικά τσάμπα ή απλά στέλνω το pdf. Το σύστημα έχει ήδη κυκλοφορήσει ολόκληρο το Player's handbook και το μισό dm guide. Για να το δούμε :

  • Είναι ρετρό κλώνος της 2ης έκδοσης του αγαπημένου μας παιχνιδιού.. Νοσταλγία full!! 
  • Έχεις όλες τις φυλές και κλασεις από την 2η έκδοση συν και προσθήκες από την 1η, όπως Barbarian, monk, half Orc κτλ
  • Το thac0 μας αποχαιρετά για χάρη του Base attack bonus per level. Μην το πείτε… αλλά thac0 was here! 
  • Τα 5 saving throws της 2ης γίνονται 3 όπως την 3η, fortitude, reflex and will. 
  • Οι κλασεις έχουν στοιχεία και από την 2η και από την 3η έκδοση
  • Δεν υπάρχουν περιορισμοί συνδυασμών φύλων και κλάσεων αλλά υπάρχει ένα prime όπου κάποιοι συνδυασμοί κερδίζουν περισσότερα XP. 
  • Weapon Proficiency είναι όπως στην 2η και κοινώς τα σπάει!! 
  • Non weapon είναι σαν την 2η ίσως λίγο πιο συνοπτικά αλλά τα σπάει. 
  • Μία σημαντική διαφορά είναι ότι οι επιδεξιότητες του κλέφτη έγιναν non weapon skills. Μοντέρνα προσέγγιση που σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι. 
  • Υπάρχει ένα υποτυπώδης Skill resolution το οποίο μοιάζει με το αντίστοιχο της 3ης, DC difficult class φάση. Αλλά υπάρχει η δυνατότητα για το λεγόμενο legacy Mode στο οποίο κλασσικά roll under attributes (str, dex, wis etc) 
  • Initiative and combat. Σχεδόν όπως το ορίτζιναλ με λίγο διαφορετικό τρόπο που ξοδεύεις τα actions σου. Όχι κάτι φοβερό αλλά πιο λιανό και καθημερινό. 
  • Τα ξόρκια όπως την 2η με λιγότερες σφαίρες για τον ιερέα και διαφορετικά casting speed των ξορκιων που ακόμα προσπαθώ να καταλάβω γιατί το άλλαξε. Το θεωρώ τρομερή σύλληψη τη διαφορά στα ξόρκια γιατί  επιλογή γίνεται με το αν θα προλάβω να κάνω αυτό το ξόρκι πριν με μμπιπππ το τέρας και χάσω την αυτό συγκέντρωση μου 
  • Ίσως το καλύτερο, κατά την γνώμη μου, του m&m είναι τα talents τα οποία είναι προαιρετικά και θυμίζουν λίγο από feats και λίγο από kits. Ο συγγραφέας επιλέγει σύμφωνα με το γούστο το αυτά που του αρέσουν πετώντας μακριά αλλά 39 βιβλία της 2ης έκδοσης. Αλλά μπορείς να κάνεις τρομερό customise ας δώσω ένα παράδειγμα. Θυμάστε το blade kit from bard's handbook ε λοιπόν έχει ένα ταλέντο για βάρδο που κάνει weapon display και οι εχθροί του δειλιαζουν. Για τέτοια πράγματα απευθύνεται το σύστημα των ταλέντων. 

Όλα καλά αλλά ας δούμε αυτά που δεν μου αρέσουν 
  • Το βιβλίο του dm είναι το μισό για τα επίπεδα 1 με 10 όπως και τα τέρατα. Χρειάζεται λίγη δουλίτσα από τον αφηγητή. Συγκρίναμε τα τέρατα με άλλα συστήματα και βρήκαμε ότι είναι μοναδικά και αυτό δυσκολεύει τις μετατροπές. Πιστεύω ότι τα τέρατα πρέπει να κινούνται προς την 2η και όχι προς την Τρίτη αν κρίνω από τις δυνάμεις των κλάσεων. 
  • Λίγα τέρατα όπως είπαμε 
  • 3 saving throw έτσι και έτσι αλλά πολύ βολικό για πολλούς Αν ακολουθούσα ότι τα τέρατα μοιάζουν στην 2η έκδοση θα άλλαζα ολα τα savings στα 5 της 2ης.
  • Μελλοντική υποστήριξη φυσικά δεν υπάρχει αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό μιας και αφήνει περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. 

Χμμμ και η ερώτηση της ημέρας είναι : σε ποιους απευθύνεται το σύστημα; δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την νοσταλγία των παλαιότερων γενεών και συνάμα με τους μοντέρνους μηχανισμούς κάνει προσπάθεια για τους νέους. 

Προσωπικά το θεωρώ μια όμορφη προσπάθεια. Αν θα το έτρεχα σαν αφηγητής αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αν είχα το ελεύθερο να επιλέξω θα έτρεχα 2η έκδοση με ελάχιστα δάνεια από καινούργια συστήματα. Αν οι παίκτες μου γκρίνιαζαν και με αποκαλούσαν δεινόσαυρο κτλ θα διάλεγα το Myth & Magic σαν την μέση λύση. 

Καλό σας βράδυ. 

Comments

Popular posts from this blog

Heroic Fantasy: Class Acts: Druid

Tales from the Post: Σκέψεις και μια αφιέρωση!

Planescape: Age of Spiders