An Open Letter to 5th edition of D&D: Part 1

Τον τελευταίο χρόνο μπόρεσα να μελετήσω και να γράψω κανόνες γύρω από το αγαπημένο μας παιχνίδι. Το να μελετάς συστήματα και να γράφεις κανόνες είναι μια πρακτική δημιουργίας όπως το να γράφεις ιστορίες. Μέσα σε αυτό το ταξίδι όμως ανακαλύπτεις την ομορφιά των γραναζιών ενός συστήματος. Η αλήθεια είναι ότι τους περισσότερους δεν τους ενδιαφέρει πως τρέχει ένα σύστημα αλλά μόνο το ορατό αποτέλεσμα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες μελέτησα το Adventures of Middle Earth and The One ring rpg systems και τα 2 από την Cubicle 7. Το ΑΙΜΕ είναι ουσιαστικά των TOR αλλά για την 5η έκδοση. Σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να δείτε τους κανόνες που πρότεινα βασιζόμενος σε αυτά τα 2 συστήματα.

Αυτή η μελέτη με οδήγησε για ακόμη μια φορά στην 5η έκδοση του αγαπημένου μας παιχνιδιού. Την περασμένη άνοιξη όταν προσπαθήσαμε να την δοκιμάσουμε ήμασταν 8 άτομα στο roll20 και πραγματικά νομίζω ότι την αδικήσαμε.

Αυτή η ανάρτηση λοιπόν είναι ένα Ανοικτό Γράμμα προς την 5η έκδοση. Θα μελετήσουμε με την σειρά τα συστατικά της έκδοσης και τι μας προσφέρει. Δεν προσπαθώ να προσηλυτίσω και πάλι πίσω στο d&d αλλά θέλω να προσφέρω μια 2η ευκαιρία στην 5η μετενσάρκωση του αγαπημένου μας παιχνιδιού.

1.      1.  Η εταιρία-αρπακτικό που ακούει στο όνομα Wizards of the Coast δεν υπάρχει πλέον!!!

Διαβάζοντας λοιπόν διαπίστωσα ότι έχει αλλάξει κατά πολύ η τακτική της εταιρίας. Με λιγότερο από 20 ευρώ μπορείς να αγοράσεις το βασικό κουτί το οποίο είναι πανέμορφο. Το βασικό κουτί περιέχει κανόνες για τους 4 βασικούς ήρωες μέχρι το 5ο επίπεδο, ζάρια, ένα σενάριο και διάφορα references. Επίσης δωρεάν στο διαδίκτυο η εταιρεία προσφέρει το D&D basic rules for players and DM alike. Τα αρχεία είναι περίπου 200 σελίδες σύνολο και μπορείς να τα εκτυπώσεις. Με αυτούς τους κανόνες μπορούν οι 4 βασικοί ήρωες να φτάσουν μέχρι το 20ο επίπεδο.

Ας δούμε λίγο προσεκτικότερα την παραπάνω τακτική. Το γνωρίζετε ότι ασχολούμαι και συγγράφω για διάφορα OSR (Old School Revival) sites. Δεν μπορώ να αποφύγω από την νοσταλγία της δεκαετίας του 80 όταν ξεκίνησα. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τους κανόνες που μας δίνει η εταιρία μπορείς να ξεκινήσεις να δημιουργείς τις ιστορίες σου. Αν και λείπουν 2 σημαντικοί κανόνες όπως τα Feats and Multiclassing, τα οποία είναι προαιρετικά είσαι έτοιμος για να μεγάλο ταξίδι.

Δίνω 5/5 σμαράγδια στην OSR διάθεση της 5ης έκδοσης και 5/5 στο Value for money.

2.    2.    Feats.

Όταν είδα ότι η 5η έκδοση θα έχει και πάλι Feats είπα όχι πάλι σε παρακαλώ και δεν μπήκα καν στoν κόπο να τα διαβάσω. Πάντα πίστευα ότι τα feats δεν πρέπει να υπάρχουν για αυτό και θα ανεβάσω ένα μικρό άρθρο από μια συζήτηση που είχα με τον Brian, creator of Open Legend.

Αλλά έκανα ένα λάθος και ήρθε η ώρα να το διορθώσω. Οι Άθλοι στην 5η έκδοση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την 3η και 4η έκδοση. Πλέον έχουν φύγει τα ξερά μπόνους και γενικότερα η αίσθηση ότι είναι μια μάκρο εντολή σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Πλέον οι Άθλοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν extra Character concepts. Για κάποιον που θέλει κάτι εξτρά για τον ήρωα του χωρίς να καταφύγει στο multiclassing (το οποίο θα είναι η επόμενη ανάλυση). Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που ακόμα δεν μου αρέσουν αλλά και πάλι μπορώ απλά να τα αφαιρέσω.

Το 2ο στοιχείο το οποίο μου άρεσε είναι ότι η κάθε κλάση σε κάποια επίπεδα (όχι στάνταρντ και διαφορετικά για κάθε κλάση) λαμβάνει το γνωστό ability increasement. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ο παίχτης να διαλέξει αντί να πάρει την αύξηση στα στατιστικά του να επιλέξει ένα Άθλο. Απλό και πανέμορφο.

Feats 4/5 απαλλαχτήκαμε από κάποια ενοχλητικά και gamebreaking feats!!

3.       3. Multiclassing.

Τα συναισθήματα μου για αυτό το κεφάλαιο είναι ανάμικτα! Δεν ξέρω αν μου αρέσει ή όχι. Κυριότερα αν μου αρέσει περισσότερο να επεκτείνω τους ήρωες μόνο με τους Άθλους και όχι με επιπλέον κλάσεις. Το παραπάνω σύστημα μοιάζει με το αντίστοιχο της 3ης έκδοσης δηλαδή όλοι χρειάζονται τους ίδιους πόντους εμπειρίας για να ανέβουν επίπεδο. Όταν του μαζέψουμε μπορούμε να διαλέξουμε να προσθέσουμε μια καινούργια κλάση.

Ένα βήμα πέρα από την 3η έκδοση υπάρχουν κάποιοι όμορφοι περιορισμοί ιδιαίτερα στην χρήση πανοπλιών και όπλων! (Σας είπα ότι δεν υπάρχει arcane failure!!! Και μάγοι φορούν πανοπλία!!)
Προσωπικά θα το άλλαζα και θα χρησιμοποιούσα το ωραιότατο One Class and the Half by C&C system (Castles & Crusades). Θα ασχοληθώ σε επόμενη ανάρτηση αλλά επιγραμματικά : Διαλέγεις την βασική σου κλάση και μια που την έχεις σαν «μισή κλάση». Ένας 2ο πολεμιστής με μισή κλάση μάγος είναι 2 warrior/1 Wizard. Και φτάνεις στο 20ο επίπεδο ως 20 warrior/10 Wizard. Απλά για κάθε επίπεδο χρειάζεσαι 50% παραπάνω πόντους εμπειρίας.

Multiclassing 3/5 Έτσι και έτσι.   

Εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος της «δεύτερης» ευκαιρίας.. 

Stay Safe and up to the stories

Sir Oliva De ilien

Comments

Popular posts from this blog

Σκέψεις/σχόλια/φιλοσοφια για την μαγεία.

Heroic Fantasy: Mini review or pure fun?

Περί Ηρώων - το θέμα της Γκρίνιας