Μαγεία στην 5η εποχή.

Η έλευση της νέας εποχής έφερε μαζί της και τις ριζικές αλλαγές στο σύστημα της μαγείας. Πέρα από τον κλασσικό διαχωρισμό σε arcane and divine γίνεται ακόμα ένας σημαντικός διαχωρισμός. Έτσι λοιπόν έχουμε τους χειριστές της μαγείας που πρέπει είτε να διαβάζουν/προσεύχονται για την μαγεία με αποτέλεσμα οι γνώση των ξορκιών να έρχονται από διαφορετικές πηγές αλλά και τους spontaneous casters οι οποίοι απλά διαλέγουν ποια ξόρκια θα κατέχουν. Στην 1η κατηγορία είναι οι priests, wizards και στην 2η κατηγορίας είναι ο sorcerer,bard. Σε αυτόν τον διαχωρισμό υπάγονται και οι άλλοι μη βασικοί ήρωες. Για παράδειγμα ο beguiler, dusk blade etc. Εσκεμμένα άφησα έξω από τα παραπάνω τους ranger/paladin γιατί πολύ απλά δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να κάνουν μαγεία. Πριν αρχίσετε τις διαμαρτυρίες θα σας έλεγα να περιμένετε να δείτε τις αλλαγές στις κλάσεις.

Ας ξεκινήσουμε με τους βασικούς χρήστες μαγείας: wizard and priest.

Ability score Maximum prepared spells per level

10-12 3
13-14 5
15-16 7
17-18 9
19-20 11
21+/per 2 points 13

Ability score used is the prime stat, wisdom from priests and intelligence for wizards.

Για να το τσεκάρουμε στην πράξη. Ένας μάγος 5ου επιπέδου το πρωί που θα ξυπνάει με την δροσούλα έχοντας 16 intelligence θα ανοίγει το βιβλιαράκι του και από τα ξόρκια που έχει εκεί μέσα θα διαλέγει 7 ξόρκια από κάθε επίπεδο μαγείας που αντέχει. Δηλαδή θα προετοιμάζει 7 0 level spells, 7 1st, 7 2nd and 7 3rd . Αφού θα έχει διαλέξει τα ξόρκια του θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως αυτός/η θέλει σύμφωνα με τον πίνακα μέσα από PH 3.5 edition. Castable spells per day επηρεάζονται σαφώς από το high intelligence σύμφωνα με τους κλασσικούς κανόνες. Αυτά τα castable spells per day είναι τα λεγόμενα spell slots. Φυσικά αν το βιβλιαράκι του δεν περιέχει πάρα πολλά ξόρκια τότε θα προετοιμάζει όσα του επιτρέπει ο παραπάνω πίνακας.

Πριν προχωρήσω στο 2ο παράδειγμα θα ήθελα να τονίσω ότι η στήλη maximum prepared spells επηρεάζεται μόνο από το skill of spell craft. Έτσι έχουμε και λέμε, με κάθε 4 ranks of spell craft , caster gains 1 more prepared spell per level of magic.

Ένας 7ου επιπέδου ιερέας με ranks of spell craft 8 and wisdom 18 θα μπορεί να κάνει τις εξής προσευχές: 11/per level of magic (9 wisdom+2 from spell craft). Κάθε πουρνό λοιπόν ο κακόμοιρος ιερέας θα ετοιμάζει 11 ξόρκια από το 0 επίπεδο μέχρι το 4 επίπεδο.

Πριν φτάσουμε στα συμπεράσματα ας δούμε κάποιες ακόμα λεπτομέρειες και αλλαγές. Τα metamagic feats apply normally. Οι ιερείς χάνουν το spontaneous casting από την στιγμή που δεν το χρειάζονται πλέον και τα domains magic. Στην arcane magic υπάρχει πλέον ένας επιπλέον σημαντικός κανόνας, αυτός του Magic Corruption ο οποίος θα αναλυθεί σε άλλη ανάρτηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μαγεία προκάλεσε μεγαλύτερο κακό από ότι καλό στο σμαράγδι. Η μαγεία στο μεγαλύτερο της μέρος απελευθερώνεται. Με άλλα λόγια επιτρέπονται τα summon, teleport, sending, ethereal αλλά όχι ακόμα τα plane shift, astral projection, gates to another plane of existence. Το βασικό πρόβλημα είναι το ποιος μπορεί να βρει τα παραπάνω ξόρκια από την στιγμή που δεν χρησιμοποιήθηκαν για χιλιάδες χρόνια. Στους ιερείς εισάγω τα Ordeals and Tests of Faith τα οποία θα έχουν και αυτά μια ξεχωριστή ανάρτηση και κατά τα οποία οι ιερείς θα περνούν ποικίλες δοκιμασίες ανά κάποια χρονικά διαστήματα πχ 1 φορά τον χρόνο.

Οι σκέψεις πίσω από αυτές τις αλλαγές ήταν ότι πάντα ήθελα τους casters να είναι σαν τον ελβετικό σουγιά. Να μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα χωρίς τον βλαμμένο τρόπο του memorize. Φυσικά με το arcane corruption, ordeals and tests of faith τα πράγματα ισορροπούν αλλά και ταυτόχρονα προσθέτουν ένα ακόμα element of fantasy.

Στην επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθώ με τους spontaneous casters (Bard/Sorcerer) και φυσικά περιμένω τα σχόλια σας και ερωτήσεις/διευκρινήσεις.

Comments

Margo said…
1.Ποτε δε μου αρεζε το memorization οποτε χαιρομαι που το ξεφορτωθήκαμε.
2. Η μαγεία ως "τέχνη" θα έπρεπε να είναι όχι μόνο γνώση και ανακάλυψη αλλά και δημιουργία (Ας δώσουμε και νόημα σε αυτήν την ρημάδα τη λεξη spell-craft). Οπότε ίσως θα είχε ενδιαφέρον να βρούμε κανόνες για να φτιάξουμε spells.
3. Είναι ωραίο που σχετίζονται τα spells με το spellcraft αλλά μήπως αφήνουμε από έξω το knowledge arcane? θα ήταν ενδιαφέρον να διαφοροποιείται ίσως το skill ανάλογα με το class.
4. Οταν οι μάγοι γίνονται πολύ δυνατοί είναι ώρα στον κόσμο να γενηθεί το spell resistance :PP αλά second edition
... said…
Παραθέτω χωρίς πολλά σχόλια τα σχόλια ενός κοινού σχολιαστή στα παραπάνω σχόλια και παρακαλώ τα περαιτέρω σχόλια να μη λείπουνε αφού τα παρακάτω δε σχολιαζουν τίποτε παραπέρα από τα παραπάνω σχόλια:
1. Δε σου άρεσε γιατί το Alzheimer αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα πλέον (...τι κακός!)
2. Εδώ ακόμα κρατάς του χαρακτήρες σου σε σημειώσεις, η δημιουργία καινούργιων spell σε μάρανε, λες και τα δεκάδες χιλιάδες που κυκλοφορούν δεν είναι επαρκή (...τι σκληρός!)
3. χμ... (...τι λιτός!)
4. Με άλλα λόγια "δε γίνεται τα classes που δεν παίζουμε να είναι γαμηστερά κι εμείς να πήζουμε". Ντροπή! (...τι ηθικά διεισδυτικός!)
Oliva said…
Ντελίριο αλά Μαρσάλα -)
Athar Vulrax said…
(Η αρίθμηση στο σχόλιο μου είναι άσχετη με την αρίθμηση του πρώτου σχολίου)

1.Πάρτε τα παλλάδες λουκριτίες!!!!!Επίσης καιρός ήταν αυτή οι άθλιοι ρεϊντζερς να μην έχουν μαγικές ικανότητες.Αυτοί οι σάτυροι των θάμνων έπρεπε να μπουν στην θέση τους. Αυτοί οι δήθεν σκοτεινοί και μυστηριώδεις ουραγκοτάγκοι ας αρκεστούν στα βέλη τους και να μυρίζουν κατσικοκούραδα για να βρίσκουν τον δρόμο, και να μετράνε μυγοχέσματα πάνω σε ψόφιες αρκούδες!Εδώ μου κάθονται από τότε που Άραγκορν μας έφαγε το γκομενάκι και έγινε βασιλιάς!Και για να μην ξεχνιόμαστε ΠΆΡΤΕ ΤΑ ΦΛΩΡΟΚΙΚΙΡΙΜΠΕΣ ΠΑΛΛΑΔΕΣ!
2. Ας απαγορευτεί στην Μάρθα να παίξει κάστερ...σε λίγο θα μας ζητήσει να δημιουργηθεί χρηματιστήριο αξιών μαγείας όπου αντί για μετοχές θα παίζουν ματζούνια και μαγικοί πάπυροι!Αφήστε που, άμα γίνουν όλα όσα λέει, θα θέλει ένα μήνα να κάνει λεβελ απ!
3.Για να γεμίσουν τα βιβλία ξορκιών με ξόρκια, θα γίνεται μόνο με αγορά τους και τυχαία εύρεση;Θα υπάρχει κάποιος τιμοκατάλογος καινούριος;Άμα κάποιος ξεμείνει και πάρει 5 λεβελ μέσα στην έρημο σφάζοντας ύαινες, που θα βρει καινούρια ξόρκια για να βάζει στο βιβλίο του;
4.Φίλε Όλιβα η φατσούλα που έκανες στον Μαρσάλα,ή δεν έχει μάτια, ή είναι κάτι άλλο πρόστυχο που δεν πάει το αθώο μυαλό μας τώρα...

Popular posts from this blog

Heroic Fantasy: Class Acts: Druid

Tales from the Post: Σκέψεις και μια αφιέρωση!

Planescape: Age of Spiders